DVO Logo - kliknite za prelazak na naslovnu stranu www.dijaspora-vojna-obaveza.info
Dosta, bre! 'Ocu Kuci!

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Link DVO Arhive

DVO FAQ: Regulisanje vojne obaveze za dvojne drzavljane
Goto page 1, 2  Next

Post new topic   Reply to topic    www.dijaspora-vojna-obaveza.info Forum Index -> Pravni saveti, tumačenje zakona, FAQs
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Administrator
Načelnik Generalštaba

PostPosted: Wed Mar 30, 2005 3:38 am    Post subject: DVO FAQ: Regulisanje vojne obaveze za dvojne drzavljane Reply with quote

REGULISANJE VOJNE OBAVEZE ZA DVOJNE DRZAVLJANE

Napomena: sve što pročitate u nastavku je samo skup ličnih iskustava, i ispovesti nekih mojih drugova oko problematike. Namenjeno je striktno kao savet ili vodič ako ste dvojni dr?avljanin u inostranstvu, a idete u Srbiju i ?elite da regulišete vojnu obavezu. Nisam pravno lice niti imam ikakvog iskustva sa pravničkom praksom, ali sam imao 2-3 kontakta sa advokatima vezanim za problematiku.

Rečnik nekih pojmova koje trebate znati, a mo?da ne znate:

“Rezervni sastav” – spisak na kom bi svi mi voleli da budemo. Lista vojnih obveznika koji su delimično nesposobni za slu?enje vojnog roka, ili iz bilo kojih drugih (legalnih) razloga nisu u stanju da ga odslu?e. Ne pozivaju se na slu?enje osim u izbijanju rata. Ljudi koji odla?u vojni rok do 35-te godine godine automatski bivaju prevedeni u rezervni sastav.

“Član 305. Zakona o Vojsci“ – famozni član Zakona čiji drugi paragraf garantuje dvojnim dr?avljanima koji ?ive u inostranstvu pravo da ne slu?e vojni rok, tj. da ga slu?e samo po sopstvenom zahtevu. Iako je ovaj zakon pravosna?an, Generalštab ga protivzakonito tumači.

“Stalni boravak u inostranstvu” – suprotno normalnom shvatanju tih reči, ovo na ?alost NIJE faktičko stanje stvari, tj. da ljudi koji normalno i legalno preko boravišnih viza ili drugog dr?avljanstva ?ive u inostranstvu imaju stalni boravak. Ovo je u stvari STATUS, ili DOZVOLA koju dodeljuje Generalštab licima za koje misli da mogu stalno da ?ive u inostranstvu. Drugim rečima, suludom logikom, ako i imate dr?avljanstvo Kanade, Generalštab mora da vam DOZVOLI da tamo ?ivite odobrenjem stalnog boravka. Ovaj status ne dobija faktički niko ispod 35 godina sa neregulisanom vojnom obavezom. Van pameti, ali je tako.

Član 305. Zakona o Vojsci Jugoslavije

Ovaj član, a posebno drugi paragraf, svi da naučite napamet, kad smo mogli onolike pesmice o Titu u osnovnoj školi, mo?emo vala i ovo:

ZAKON O VOJSCI JUGOSLAVIJE ("Sl. list SRJ", br. 43/94, 28/96, 44/99, 74/99, 3/2002 i 37/2002 - dr. zakon i "Sl. list SCG", br. 7/2005):

Član 305.

Regrut kome je odobren stalni boravak u inostranstvu i regrut koji pored jugoslovenskog ima i strano dr?avljanstvo, a koji stalno ?ivi u SRJ upućuje se na slu?enje vojnog roka u skladu sa odredbama ovog zakona.

Regrut koji, osim jugoslovenskog dr?avljanstva ima i strano dr?avljanstvo, a slu?io je vojni rok u inostranstvu, kao i regrut koji, osim jugoslovenskog dr?avljanstva ima i strano dr?avljanstvo, a nije slu?io vojni rok i stalno ?ivi u inostranstvu, upućuje se na slu?enje vojnog roka ako lično zahteva, o čemu odluku donosi načelnik Generalštaba.

http://www.ccmr-bg.org/zakoni/zakon022.htm

Demistifikacija, iliti, zašto je ovaj član va?an: ovaj član definiše kako ljudi koji ?ive u inostranstvu sa odobrenim stalnim boravkom (ona fina stvar koju niko ne dobija) ne slu?e vojni rok, ali da oni sa odobrenim stalnim boravkom, ili dvojni dr?avljani koji ?ive u SCG, moraju da slu?e vojni rok, iz prvog paragrafa. OK, sasvim logično. ?ivite u SCG – slu?ite vojni rok, bez obzira jeste li dvojni dr?avljanin ili imate odobren stalni boravak u nekoj drugoj zemlji. Drugi paragraf je mnogo bitniji: ako ste dvojni dr?avljanin i odslu?ili ste vojsku druge zemlje, ne slu?ite vojni rok SCG. Dalje: “kao i regrut koji, osim jugoslovenskog dr?avljanstva ima i strano dr?avljanstvo, a nije slu?io vojni rok i stalno ?ivi u inostranstvu, upućuje se na slu?enje vojnog roka ako lično zahteva “. Dakle, dvojni dr?avljani koji stalno ?ive u inostranstvu i nisu slu?ili vojni rok, ga slu?e samo po ličnom zahtevu! Crno na belo je stoji da su oni praktično oslobođeni slu?enja osim ako sami ne zahtevaju da slu?e! Pa zašto onda tolika frka, upitaće se neupućeni? Zato što Generalštab i Vojska protivzakonito tumače ovaj zakon, pa reči “stalno ?ive u inostranstvu“ tumače kao “oni koji imaju odobren stalni boravak u inostranstvu“. Međutim, po pravnom pogledu ovo je protivzakonito, jer reči “stalno ?ive“ nikako ne mogu biti interpretirane kao “imaju odobren stalni boravak“! Prema tome, dvojni dr?avljani koji ?ive u dijaspori po slovu zakona nisu obavezni da slu?e vojsku i gotovo! Svaki pravnik će vam ovo reći, nema tu polemike! Dvojnim dr?avljanima koji ?ive van SCG ne treba nikakvo odobrenje Generalštaba, i tačka!

To je to što se tiče zakona. Sada da vidimo šta mo?emo da uradimo:

Regulisanje vojne obaveze preko ambasade ili DKP-a:

Kako bi ovo trebalo funkcionisati: Ministar Odbrane Prvoslav Davinić je već mnogo puta javno rekao da svi regruti u dijaspori, pa čak i dvojni dr?avljani, mogu odgađati preko ambasade vojnu obavezu, sve do 35-te godine, kada se automatski prevode u rezervni sastav, drugim rečima, rešili su se slu?enja vojnog roka. To je bila novost, jer do sada su se takvi zahtevi slali Generalštabu Vojske SCG koji ih je masovno odbijao, ako regruti imaju preko 27 godina. Ovo bi zaista predstavljao veliki korak unapred, jer bi na osnovu potvrde o studiranju, zaposlenju, itd, u ambasadi ljudi odmah mogli dobiti legalno odgađanje na godinu dana, i tako do 25-te godine i gotovo, bez ikakvog slanja dokumenata u Generalštab, tj. rešenja bi se donosila na licu mesta.

Kako ovo zaista funkcioniše u stvarnosti: Ako imate 27 godina i više, kratko rečeno, ovo je uzalud pokušavati u oko 90% slučajeva (slobodna procena). Zašto? Zato što ambasade i Diplomatsko-Konzularna Predstavništva i dalje rade po dva stara šablona: prvi je da čak i dvojni dr?avljani koji ?ive u SCG imaju iste vojne obaveze kao i ljudi koji ?ive u SCG i nemaju dvojno dr?avljanstvo. Drugi šablon je, da uprkos toliko puta ponovljenim neistinama Prvoslava Davinića, i Ministarstva Odbrane, Ambasade naše zahteve i dalje upućuju Generalštabu na procenu i odobrenje da li regrut ispunjava uslove da mu se odgodi vojna obaveza. Generalštab masovno odbija ovakve zahteve obrazlo?enjem u četiri reči – “Regrut ne ispunjava uslove”.

Znači, kada dođete u ambasadu, desiće se ovo:
- Dobar dan, ja bih ?eleo da regulišem/odgodim vojnu obavezu
- Dobar dan, popunite molim vas ovaj formular, i platite taksu...

U tom trenutku vi popunjavate formular koji će biti prosleđen Generalštabu. Mo?ete vi napisati da ste dvojni dr?avljanin i ne ?ivite u SCG, da navedete da imate stalno radno mesto, stambeni kredit, ?enu, porodicu, Boga oca, i da ?elite da odgodite slu?enje za godinu dana, ili ih zamolite da vas već jednom stave u rezervni sastav po zakonu. Mo?ete i predati dokumenta kao što su kopija drugog pasoša, potvrda o zaposlenju, kreditu, ?ivotu u drugoj zemlji, čije će vam overe ambasada masno naplatiti, uz astronomsku taksu za lupanje nekoliko pečata i slanje dokumenata. Ako imate para i vremena, slobodno uradite i ovo, da vam savest bude mirna. Ali spreman sam da se kladim da će vas ambasada za 4-5 meseci zvati da podignete rešenje (a to zadovoljstvo će vas koštati još jedno 40 evrića) u kome se Generalštab ne odobrava produ?enje, “jer regrut ne ispunjava uslove“. Čuli smo do sada toliko izjava Davinića da se Generalštab više ne pita ovde, nego da je sve na Ministarstvu Odbrane ili ambasadama, ali iks ljudi je do sada dobilo rešenja na kojima otvoreno piše da im Generalštab ne odobrava produ?enje. Opšti lud sa zbunjenima…

Ako zovete ambasadu i pitate ih za savet, neće imati ništa reći jer “nemaju zvaničnog komentara“. Ako ih pitate za Davinićeva obaveštenja reći će vam da nisu dobili nikakva nova uputstva i pojma nemaju o čemu se radi. Tako je po većini dosadašnjih iskustava. Ako neko ima drugačija, molim da nam stavi na uvid na forumu.

Pred putovanje u Srbiju:

OK, znači dvojni dr?avljanin ste, i idete u Srbiju, mada nemate rešenu vojnu obavezu. Na granici vas mogu uhapsiti ako ste ranije dobijali pozive i niste se odazivali. Ako imate koga u Srbiji da prošeta do vašeg Vojnog Odseka, zamolite ih da odu i provere da li je podignuta krivična prijava ili poternica za vama zbog izbegavanja vojne obaveze.

Ako jeste, nađite/zovite advokata. Niko drugi vam tu ne mo?e pomoći. Advokati mogu da intervenišu u sudu da vam se prijava skine, što je već stvar rutine.

Ako nije, spremite se za put: napravite kopiju stranog pasoša, strane krštenice ili nečeg sličnog našem izvodu iz matične knjige rođenih, dokument o primanju u dr?avljanstvo ili naturalizaciji, zamolite šefa da vam napiše izjavu gde potvrđuje da vi stalno radite u firmi toj i toj, ili nešto što potvrđuje da studirate, dokument o socijalnom osiguranju, porezima koje plaćate, potvrdu banke o vašem stambenom kreditu. Što više, to bolje.

Nađite advokata. Makar da imate nečiji broj u mobilnom telefonu koga mo?ete nazvati u slučaju da neki oficir sa inicijativom na prelasku granice odluči da malo na vama trenira strogoću. Ako vas privedu, zovite advokata! Uz sve te dokumente, on vas mo?e izvući očas posla.

Prošli ste granicu? Fino, dobro došli kući. Obiđite svoje, smaknite koju pljeskavicu, i odmorite se. Već sutra nađite nekog sudskog tumača/prevodioca, i dajte im da prevedu i overe sva gorenavedena dokumenta, mo?ete i više, kao račune za telefon, vodu, struju, potvrdu da ste upisani u birački spisak druge zemlje, ma sve što potvrđuje da trajno ?ivite u toj zemlji. Biće vam sve to potrebno ako ?elite da uradite sledeće...

Regulisanje vojne obaveze preko Vojnog Odseka:

Dakle, pravo u osinje gnezdo! Morate lično da odete do vašeg vojnog odseka, da im izlo?ite da ste dvojni dr?avljanin koji ?ivi u inostranstvu, i da podnesete molbu da vas prevedu u rezervni sastav.

Ovo je relativno nova stvar, za koju sam do sada čuo od trojice poznanika. Takođe, izvesna osoba “Guest – Pravna pomoć“ koja se tako potpisuje na našem forumu je nedavno iznela savet o regulisanju vojne obaveze, opisujući identičnu proceduru, što je veoma ohrabrujuće.

Dakle, pred put: zovnite ortaka, kevu, ćaleta, strica, ko već mo?e da vam učini, da ode u vaš Vojni Odsek kod šefa/komandira istog, i proveri dve stvari – imate li neku prijavu na grbači, i drugo, pitajte ih za konfirmaciju o ovoj proceduri. Trebalo bi da vam ka?u da je sve tako, ako naletite na inteligentne ljude neće vam stvarati neprilike, ako se prave nevešti, zovnite advokata, obrazlo?ite mu situaciju i anga?ujte ga da zajedno odete u Vojni Odsek. Nije loša ideja da sa njim odete i ovako, ali ne bi trebalo biti obavezno, jer sve radite po slovu zakona, pa vam pravna pomoć uopšte ne bi ni trebala.

Pre nego odete u vojni odsek, morate da sastavite izjavu, zahtev, molbu… stavite adresu u inostranstvu, adresu na kojoj ste prijavljeni u SCG i kontakt opunomoćenog advokata. Dalje, tekst kao

“Ja, ime i prezime, ula?em molbu Vojnom Odseku tom i tom, da me prevedu u rezervni sastav iz sledećih razloga:

1. Dvojni dr?avljanin sam i stalno ?ivim u zemlji X…
2. Ne ?elim da slu?im vojni rok u SCG i u budućnosti neću zahtevati da ga slu?im
3. U mestu boravka imam stalan posao/porodicu/fakultet/stambeni kredit…

Iz gore navedenih razloga zamolio bih vas da me prevedete u rezervni sastav kako bih regulisao vojnu obavezu i izbegao potencijalne poteškoće pri budućim posetama Srbiji i Crnoj Gori.

Dana tog i tog, u mestu tom i tom, podnosilac zahteva, štampano i potpis

Uz ovu molbu prila?em i sledeća dokumenta, overena i prevedena od strane sudskog tumača:
- Kopiju pasoša dr?ave te i te…
- Kopiju krštenice, potvrde o rođenju ili naturalizaciji
… (gore navedena dokumenta)”

I gotovo. Predajte to u 2 primerka sa svim prevedenim dokumentima, oni će vam udariti pečat da je to primljeno i čekajte rezultate. Iskreno, sve je još dosta rano, za ovo se čulo vrlo skoro, tako da još nemam podataka o rezultatima i rešenjima, ali i iz Vojnih Odseka i od strane pravnika čujem da je to – to!

FAQ:

Q: Zašto se tra?i molba za prevođenje u rezervni sastav kada Član 305 Zakona o Vojsci ne pominje nikakvo prevođenje u rezervni sastav, nego jednostavno stoji da ti ljudi ne moraju slu?iti vojsku?
A: Iskreno, nemam pojma. Ali ako ova procedura daje rezultate, neću se mnogo buniti.

Q: Da li je pisac ovog teksta na svojoj ko?i isprobao ove savete?
A: Nisam još, jer nisam bio u mogućnosti, pošto je obavezno da se čovek pojavi lično u Vojnom Odseku. Kao što rekoh u napomeni, ovo je samo skup iskustava i ispovesti poznanika i drugih ljudi. Čim sledeći put odem do Srbije, podneću ovakvu molbu. U svakom slučaju, ne vidim ništa loše u ovom pokušaju. Neće oni zaboraviti na nas, imaju oni nas ionako u evidenciji, nije da ne znaju da postojimo pa da treba da se pravimo tihi, a ovo je dokaz da se ne krijemo, već pokušavamo da regulišemo vojnu obavezu po zakonu.

Q: Da li se ovo mo?e uraditi preko ambasade?
A: Po mom shvatanju, ne mo?e. Od svakog izvora koji sam čuo, ovo se mo?e uraditi tako što se vi pojavite u Vojnom Odseku. Lični savet: ne radite ništa preko ambasada. Plaćaćete bezobrazne takse, nećete dobiti nikakve savete, zezaće vas isfrustrirane šalteruše oko birokratskih sitnica, trebaće im večnost da proslede dokumente u Srbiju, zahtevaće zelenaške cifre za prevođenje dokumenata. Uostalom, sumnjam da su ambasade uopšte upućene u dubinu problema koliko smo mi, nego rade po svojoj uobičajenoj doktrini “prosledi dalje i ne brini više o tome”, jer će vas sigurno ubeđivati da vam treba odobren stalni boravak od Generalštaba. Ne treba vam, ne dajte da vas la?u!

Za dodatne savete se obratite...

1. Na naš forum, sa specifičnim pitanjem.

2. Ponavljam, nađite advokata. Za svaki slučaj, a i za konsultacije, da proverite je li sve ovo baš tako.

3. Na sajtu http://www.ccmr-bg.org/pravna/pravnapomoc.htm postoji besplatno pravno savetovalište. Navodim deo teksta:

U Centru za civilno-vojne odnose, uz podršku Balkan Trust for Democracy, radi besplatno Pravno savetovalište za građane, pripadnike VSCG i vojne obveznike. Pravni savet podrazumeva tumačenje zakona, objašnjenje pravnog postupka i predlog postupka. Savetovalište radi utorkom i četvrtkom od 16.00 do 18.00 časova, a pravne savete pru?a dr Jovan Buturović, advokat, bivši sudija Vrhovnog vojnog suda.

Dakle, skinete obrazac, popunite ga i pošaljete na pravnapomoc@ccmr-bg.org. Gospodin Buturović će vam odgovoriti, a do sada je uvek dvojnim dr?avljanima koji ?ive u inostranstvu davao isti odgovor – da oni nisu obavezni da slu?e vojni rok i da se trebaju prevesti u rezervni sastav.
Back to top
View user's profile Send private message
Guest-pravnik
Guest

PostPosted: Fri Apr 01, 2005 12:38 pm    Post subject: Reply with quote

Hvala za pominjanje mog skromnog doprinosa u regulisanju vojne obaveze dvojnih drzavljana.

Moram samo da napomenem da je to op[ta procedura koja neretko zahteva i neke dodatne radnje.

Uz neke manje greske u pojmovima u globalu je korektno odradjeno objasnjenje.

Moram i ja da konstatujem da je najsigurniji nacin da se regulise pitanje vojne obaveze dvojnih drzavljana angazovanje advokata, a posebno u slucajevima kada je protiv nekog pokrenut krivicni postupak.

I dalje vam je na raspolaganju e-mail vojnaobaveza@yahoo.com za sva pitanja.

Pozdrav

"Guest"
Back to top
dragan
Civil Junior

PostPosted: Sat Apr 02, 2005 5:48 am    Post subject: Reply with quote

Dvije stvari:

1. Svaka cast na pripremljenom materijalu. Odlicno je uradjen i sumira i objasnjava dosta stvari koje su razbacane svuda po forumu pa se covjek lako izgubi. Svaka cast 'Londonu'!

2. Sto se gospodina 'Guest-a' pravnika tice... Ja sam covjeka kontaktirao na adresu koju je sam ponudio i mogu da potvrdim (svima onima koji su sumnjali u njegovu iskrenost) da je covjek jako (sto bi mi u CG rekli) 'ucinjen'. Predlozio je konkretne korake za rjesenje mog slucajeve, ukljucujuci i advokate koji mogu da pomognu... tako da i ja ohrabrujem ljude da ga slobodno kontaktiraju.

Pozdrav,
Dragan
Back to top
Isis
Načelnik Generalštaba

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 12:01 am    Post subject: Clan 305 proradio Reply with quote

Vojni odseci su počeli da po članu 305 prevode dvojne državljane u rezervni sastav. Izgleda da su to počeli da rade od prošlog ili ovog meseca.

Procedura je kao ona koja je objavljena na forumu DVO FAQ: Regulisanje vojne obaveze za dvojne državljane a koju je i Guest-pravnik predložio. Kada je objavljeno ovo uputstvo, predlog je bio da se lično mora predati molba. Sada znamo da se to može uraditi u vojnom odseku preko ovlašćene osobe, roditelja ili prijatelja. Molbu ne treba slati preko DKP-a.

Popunjenu izjavu treba overiti u DKP-u. Mada neki vojni odseci možda ne će tražiti overenu izjavu, važno je dokazati da, osoba koja je navedena, je ta koja je potpisala izjavu, zato se traži overa izjave u DKP-u. Svi ostali dokumenti moraju biti prevedeni na nas jezik od strane ovlašćenog prevodioca, što se može uraditi kod nas da troškovi budu manji. Sve treba poslati preporučenom poštom da bi se znalo kada je molba predana.

Posle ovoga treba proveravati u vojnom odseku svakih nedelju - dve kako predmet napreduje.

Ako u vojnom odseku kažu da im nije poznata ta procedura, treba kontaktirati Ministarsto odbrane, odeljenje za komunikaciju sa javnošću, i zatražiti da pismeno odgovore da je vojnom obveznuku, tom i tom, osnovan predlog za prevod u rezervni sastav. Ovaj dokument iz MO se može proslediti u vojni odsek koji onda treba da postupi po tome.

Za one koji nemaju krivičnu prijavu, ovo je moguće odraditi bez advokata, preko roditelja i prijatelja. Ako postoji krivična prijava advokat se mora uzeti, kako što je Zare javio, a to isto ne bi trebalo da košta previše.

Forumular izjave za prevod u rezervni sastav je ovde.

Last edited by Isis on Sat Oct 01, 2005 11:41 pm; edited 1 time in total
Back to top
Posmatrac
Član Generalštaba

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 4:25 pm    Post subject: Reply with quote

Ovo su sjajne vesti! Izvinjavam se da na ovako lepu vest reagujem cepidlacenjem, ali moraj jace je od mene Smile

Dakle, u teskstu ove izjave postoji jedna pravopisna greska. "sobzirom" je napisano zajedno. Treba ili "s obzirom", a u ovoj recenici misilm da je cak pravilnije samo "obzirom". Ako se vec radi o zvanicnoj molbi, mislim da bismo na ovakve stvari trebalo da obratimo paznju.

Pozdrav!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Isis
Načelnik Generalštaba

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 10:38 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Dakle, u teskstu ove izjave postoji jedna pravopisna greska. "sobzirom" je napisano zajedno.

Roger, promenio sam "sobzirom" u "obzirom". Samo da kazem da je to u stvari bio original tekst.

Javite ako neko bude imao problema sa primenom uputstva.

Poz
Back to top
pivan
Civil Junior

PostPosted: Tue Jun 28, 2005 7:54 pm    Post subject: Clan 305 nije bas proradio Reply with quote

Na zalost, moram da vas obavestim da su moji roditelji juce pokusali da me prepisu u rezervni sastav prema uputstvima sa ovog sajta (dvojni drzavljanin sa stalnim boravkom u inostranstvu), na sta su ih u Vojnom odseku belo gledali i rekli im da ako zelim mogu da posaljem zahtev iskljucivo preko konzulata, nakon cega ce Generalstab doneti odluku. Ja od tog Generalstaba do sada nijednu pozitivnu odluku nisam dobio, pa se ni ovoj ne nadam. Da li mozda neko moze da me ohrabri?
Back to top
Posmatrac
Član Generalštaba

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 2:43 pm    Post subject: Reply with quote

Pitanje za Admina: U FAQ-u pise da je za (uspesno) podnosenje molbe potrebno pojaviti se licno u vojnom odseku. Cini mi se da sam video neke postove u poslednje vreme koji sugerisu da su neki ljudi to uspesno odradili i preko DKP-a. Stavise, ne mogu sada da nadjem post, niti tacno da se setim, ali cini mi se da si i ti napisao nesto u stilu da si slao neko pismo Ministarstvu Odbrane, i da je to pomoglo da se prevedes u rezervni sastav. Da li bismo mogli da dobijemo update ovih informacija?

Zahvaljujem!
Back to top
Posmatrac
Član Generalštaba

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 2:50 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, da budem precizniji. Ovo je quote na koji sam mislio, iz jednog od prethodnih postova:

Isis wrote:

Ja sam u stvari sve moje podatke poslao direktno Ministarstvu inostranih poslova i ministarstvu odbrane tako da ne brinem da li traze moje podatke, vec ih imaju. U mom pismu sam ih zamolio da mi pomognu da sredim problem posto sam dvojni drzavljanin a Generalstab mi je prosle godine odbio molbu za prevod u rezervni sastav. Posle obracanja ministarstvima sam u stvari uspesno sredio moj prevod u rezervni sastav.

Isis, da li bi mogao da nam das neke detaljnije informacije o ovome, naravno samo ako je primenjivo u opstem slucaju, i ako je korisno da se uvrsti u Info Pack?

Pozdrav!
Back to top
Isis
Načelnik Generalštaba

PostPosted: Mon Aug 15, 2005 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

Evo i scanova jednog od resenja koje je podneto po opisu u FAQ-u (ali poslato preporucenom postom u VO):

Za Chile-a, Pivan-a i Posmatrac-a:

Molbu treba predati direktno u VO, licno ili preko ovlascenog lica ili roditelja, to je sve jedno. Molbe ne treba predavati preko DKP-a.

Ako se u VO protive i nece da prime molbu po postupku kako je opisano onda treba pisati ili kontaktirati Ministarstvo na:

http://www.mod.gov.yu/kontakt.htm

Odgovor iz MO bi trebao da bude ovakav:

Quote:

Postovani gospodine,

povodom Vaseg dopisa o zahtevu ...tog i tog..., koji nije odsluzio vojni rok i stalno zivi u inostranstvu da bude preveden u rezervni sastav VSCG obavestavamo Vas da smo se mi obratili Upravi za obaveze Ministarstva odbrane i dobili sledeci odgovor:

Regrut ...taj i taj... ispunjava uslove da se obrati vojnom odseku ...tom..., za prevodjenje u rezervni sastav VSCG.

U rezervni sastav VSCG, na osnovu clana 305 st.2 Zakona o VJ, moze da bude preveden regrut koji ima dvojno drzavljanstvo i odluzio je vojni rok u drzavi u kojoj je drzavljanin, kao i regrut koji ima dvojno drzavljanstvo, koji nije odsluzio vojni rok i stalno zivi u inostranstvu.

Medjutim, iz prilozenih dopisa ne moze da se zakljuciti da li je regrut ...taj i taj..., prilozio i potrebne dokaze.

Radi prevodjenja u rezervni sastav VSCG, po osnovu dvojnog drzavljanstva i stalnog boravka u inostranstvu, potrebno je da su ispunjeni i sledeci uslovi:

- da regrut podnese zahtev kojim trazi da se prevede u rezervni sastav VSCG po osnovu clana 305 st.2 Zakona o VJ;

- da uz zahtev prilozi dokaz da je dvojni drzavljanin;

- da dokaze da stalno zivi u inostranstvu i da izjavu da ne zeli da sluzi vojni rok u Vojsci Srbije i Crne Gore.

Zahtev o prevodjenju u rezervni sastav VSCG i izjava da ne zeli da sluzi vojni rok u VSCG moraju da budu overeni kod nadleznog diplomatsko-konzularnog predstavnistva ili dostavljeni preko DKP-a.

Na osnovu napred navedenog cmatra se da je sluzenje vojnog roka regulisano na drugi nacin u smislu odredbe clana 315. stav 1. tacka 2 Zakona o Vojsci Jugoslavije.

S postovanjem,

Zastupnik

ili ti kao scan:

Kada se dobije ovakav dopis, molbu sa svim dokazima treba poslati u VO preporucenom postom.

Last edited by Isis on Fri Dec 02, 2005 1:52 pm; edited 1 time in total
Back to top
pivan
Civil Junior

PostPosted: Mon Nov 07, 2005 2:11 pm    Post subject: pobeda Reply with quote

Sa zadovoljstvom vam saopstavam da sam nakon 4 meseca cekanja dobio resenje kojim me prevode u rezervni sastav. Resenje izgleda poput onog koje je Isis okacio. Sada mi sve izgleda bizarno jednostavno. Cak ni neke specijalne veze nisam morao da potezem. Samo ih je trebalo s vremena na vreme podsetiti da cekam na njihovo resenje.

Dakle, izjavu i molbu sam overio u konzulatu, zatim sve poslao roditeljima, a oni su sve sa ostalim dokumentima (potvrde o zaposlenju/drzavljanstvu/studijama/stanu...) bezuspesno pokusali da predaju u opstinskom VO, a zatim uspesno u gradskom VO. Odmah su nam rekli da je praksa da VO (po misljenju GS) odbije molbu, na sta treba uloziti zalbu koju po automatizmu prosledjuju cini mi se vojnom sudu (ili tako nesto) koji takodje odbija i na kraju uloziti i poslednju zalbu koja odlazi na neki od civilnih sudova i biva pozitivno resena i to je to! E, taj ping-pong sam ja nekako preskocio posto su oni sami doneli odluku da me prepisu u rezervni sastav. Da li je neko urgirao za mene i dalje ostaje misterija, ali ovakvo resenje svakako budi optimizam kod svih onih koji su u slicnoj poziciji.

Elem, put moze da bude kraci ili duzi, ali po trenutno vazecem Zakonu o Vojsci ovim postupkom vas moraju prevesti u rezervni sastav (osloboditi sluzenja vojnog roka).

Puno hvala ljudima koji su postavili ovaj sajt, jer da nije bilo njihove inicijative i informacija do kojih sam preko ove strane dosao, verovatno bih jos kuburio sa problemom koji mi je u velikoj meri diktirao poslednjih pet godina zivota.
Back to top
Nele
Državni neprijatelj broj 305

PostPosted: Mon Nov 07, 2005 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

Cestitke Pivan - drago je i meni a i sigurno ostalim administratorima , clanovima i gostima sajta da si uspeo da resis problem. Tuzno je to sto institucije u Srbije ne postuju zakon i trebaju godine da prodju dok se nesto uradi. Tvoj opis ping-ponga je mogao Kafku da nauci par stvari ...

Ali eto, izgleda se nesto desava.

Reci mi samo Pivane da li si ti bio regrutovan (imao lekarske preglede itd.) - posto ljudi koji nisu izgleda imaju problema da se prevedu u rezervni sastav po proceduri koju si ti opisao.

Pozdrav, sve najbolje i sa srecom

nele
Back to top
London
Neobavešteni državnik

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 12:43 pm    Post subject: Reply with quote

Pivan, ako misliš da nije suviše osetljivo, napiši ako možeš o kom vojnom odseku se radi, pošto neki vojni odseci nisu ni čuli za tu proceduru i odbijaju da prime zahtev. Bilo bi poželjno skrpiti neku bazu informacija gde se može, a gde se mora drugačije.
Back to top
pivan
Civil Junior

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 1:09 pm    Post subject: detaljnije Reply with quote

Hm, ja cak nisam siguran da bi taj ping-pong mogli da podvedemo pod ne pridrzavanje zakona, vec bih mozda pre to nazvao striktnim pridrzavanjem zakona. Naime, cini mi se da VO ne moze da te oslobodi vojske na osnovu izjave da imas dvojno drzavljanstvo i da zivis u inostranstvu, vec to moze da ucini samo sud. Zato te oni odbiju posto nemas uslova po pravilniku/uputstvima kojim oni raspolazu. Oni verovatno funkcionisu po nekim pravilnicima/uputstvima koji su skrojeni prema zakonu, ali ne ulaze u sve detalje. Dakle, bilo kako bilo taj ping-pong je ugradjen u sistem, ali sta je tu je - mi smo ipak margina drustva i zakoni (i pravilnici i uputstva) se ne pisu za nas.

Uh, sam sebi zvucim kao da imam "logoraski sindrom" - hvalim onog ko me zlostavljao. Da ne bude zbrke, hocu samo da savetujem da treba hladne glave uci u taj proces i dobro prouciti zakone i odgovarajuce akte, te proceduru, posto je u tom slucaju moguce shvatiti gde se stvar zaglavi i gde i na koga treba pritisnuti. Cini mi se da je dobar primer rezultata takvog pristupa zahtev za misljenje Ministarstva odbrane (da po Zakonu mozes da se oslobodis vojske) koje posle prilozis svojoj molbi za oslobadjanje od sluzenja vojnog roka (hvala Isisu).

Sto se tice mog slucaja, ja sam prosao regrutaciju (jos 1990. cini mi se) i cak 1999 bio optuzen za izbegavanje vojske (tokom bombardovanja), a da za to nisam znao (slali su mi pozive na staru adresu, svojom greskom). Posto je 2001 bila proglasena opsta amnestija optuzba je povucena. Kako sam od 2000 u inostranstvu nisam primao pozive za vojsku, a zimus sam cak pokusao preko Konzulata regularno da odlozim vojsku na osnovu posla (na fakultetu) i studija. Naravno, odbili su me posto smatraju (donekle opravdano) da sam izbegavao vojsku. U tom slucaju nemaju pravo da mi odloze sluzenje vojnog roka. Srecom, ubrzo zatim sam dobio drzavljanstvo i odmah krenuo da trazim oslobadjanje na osnovu dvojnog drzavljanstva. Posto u Zakonu eksplicitno pise da je to moguce, a sve uslove nabrojane u Zakonu ispunjavam, stvar se zavrsila pozitivno.

Ne znam tacno sta da ti kazem u vezi sa time da oni koji nisu obavili lekarski pregled ne mogu da prodju po ovoj proceduri po kojoj sam ja prosao. Na brzaka sam pogledao Zakon o Vojsci i tamo pise da se clan 305 odnosi na regrute, a regrut postajes automatski po navrsetku 17. godine zivota. Tada za regruta nastaju regrutne obaveze (clan 288), medju kojima je i lekarski pregled i uvodjenje u vojnu evidenciju. Kakve su mere ukoliko neko ne izvrsi svoje regrutne obaveze, trebe proveriti (ja trenutno nemam vremena), posto onda mozda na takvo lice ne moze da se primeni clan 305. U svakom slucaju, u resenju molbe bi trebalo da pise (mislim cak da su obavezni da napisu) po kom osnovu te odbiju. Ukoliko ne mozes sam da izadjes na kraj sa zakonima, svakako treba konsultovati advokata. Licno mislim da je najbolje ako nadjes nekoga ko je prosao istim putem kojim ides ti.

Sve najbolje!
rezervista
Back to top
djoka_panama
Guest

PostPosted: Fri Dec 23, 2005 9:09 am    Post subject: evo, probacu i ja Reply with quote

Samo da napisem da sam spremio sva dokumenta po uputstvu, i u ponedeljak stizem u Beograd, pa cu sve predati Vojnom odseku Vozdovac, i obavesticu vas kako stvari idu.
Back to top
Post new topic   Reply to topic    www.dijaspora-vojna-obaveza.info Forum Index -> Pravni saveti, tumačenje zakona, FAQs All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum