| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Isis Načelnik Generalštaba

|
Posted: Tue Mar 22, 2005 10:24 pm Post subject: Anketa: Ispis potreban ili ne? |
|
|
O clanku iz Danasa: "Pozivi političara "proredili" kasarne sa http://www.danas.co.yu/20050321/terazije1.html
U clanku se ovo navodi:
| Quote: |
Oni za koje imamo dokaze da izbegavaju vojnu obavezu, da su otišli bez javljanja i da se u konzularnom predstavništvu nisu prijavili, tamo ne mogu da steknu dr?avljanstvo dok ne dobiju odavde saglasnost ili potvrdu da su regulisali vojnu obavezu - zaključuje naš sagovornik |
Naravno da bi se trebalo prijaviti konzulatu, ne bi se trebla izbegavti vojna obaveza, ne bi se treble saopstavati pogresne informacije, trebalo bi se ziveti u nekim boljim okolnostima, ali je pitanje:
U kojim se zemljama trazi ispis iz SCG drzavljanstva a u kojim ne?
Da sada smo culi da UK, Irska i Francuska nema uslov regulisanog vojnog roka ili ispisa iz drugog dravljanstva tako da se dvojno drzavljanstvo moze dobiti bez vecih komplikacija.
Takodje javite ako su neke od navedenih informacija netacne.
Na kraju ankete mozemo napraviti definitivnu listu.
Last edited by Isis on Wed Mar 23, 2005 8:38 am; edited 2 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
jova Civil Junior
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 1:32 am Post subject: gluposti |
|
|
I Amere boli uvo da li je neko sluzio JNA ili ne, ja sam predao zahtev za drzavljanstvo, i o tome nije bilo reci - doduse pitali su da li sam ikada ucestvovao u genocidu, a mozda uskoro i pitaju da li ste ikada cuvali ratne zlocince u Topcideru
U svakom slucaju, clanak iz Danasa su ciste gluposti, verovatno gospodin oficir nikada nije ni putovao u 'to neko inostranstvo'
Jova |
|
| Back to top |
|
 |
notorni Civil Junior
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 4:57 am Post subject: Re: gluposti |
|
|
| jova wrote: | I Amere boli uvo da li je neko sluzio JNA ili ne, ja sam predao zahtev za drzavljanstvo, i o tome nije bilo reci - doduse pitali su da li sam ikada ucestvovao u genocidu, a mozda uskoro i pitaju da li ste ikada cuvali ratne zlocince u Topcideru
U svakom slucaju, clanak iz Danasa su ciste gluposti, verovatno gospodin oficir nikada nije ni putovao u 'to neko inostranstvo'
Jova |
Isto bilo i za mene |
|
| Back to top |
|
 |
L.L. Civil Junior
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 9:13 am Post subject: Slovenija |
|
|
| U Sloveniji takodje nikog ne zanima da li si odslu?io vojni rok ili ne prilikom dobijanja slovenačkog dr?avljanstva. Takodje ne tra?e ispis iz dr?avjlanstva SCG kao uslov za dobijanje slovenačkog, barem su takva moja iskustva. |
|
| Back to top |
|
 |
Nele kao gost Guest
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 9:47 am Post subject: Sagovornik |
|
|
Taj njihov sagovornik izgleda da je mnogo ponosan na to sto se ne moze ispisati iz drzavljanstva Srbije ako nisi 'regulisao' vojnu obavezu - bas je junak i patriota!
Tuge u kojoj zivimo. Bas pre neki dan citam taj novi zakon o drzavljanstvu i da sam nekoliko godina mladji - t.j. ispod 25, mogao bi da se odreknem tog njihovog drzavljanstva (jer sam rodjen u inostranstvu). Bio bi prvi u liniji da se odreknem tog drzavljanstva da mogu ...
Nele |
|
| Back to top |
|
 |
Janko Perač sudova
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 12:20 pm Post subject: |
|
|
Zdravo
Evo jedne drzave koja ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo i trazi ispis iz stranog drzavljanstva (u nasom slucaju SCG): NEMACKA !!!
I naravno hoce i da znaju dali si sluzio vojsku, da bi te slali u njihovu vojsku ili civilno sluzenje ako ispunjavas uslove. |
|
| Back to top |
|
 |
LICNOJA Guest
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 3:58 pm Post subject: Ceska |
|
|
Ceska - isto kao i Nemacka. Traze ispis za dobijanje drzavljanstva. Mene su dole odbili i napisali da nisam sluzio vojsku. Ovde sam trazio da na moj slucaj primene izuzece iz zakona i drzavljanstvo sam dobio tako sad imam oba. Znam da Poljska ima slican zakon.
Sve u svemu. Tuzno. |
|
| Back to top |
|
 |
NIDZA gost Guest
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 4:01 pm Post subject: |
|
|
| Ocigledno je da je u Ceskoj civilizovano uprkos zajebanom zakonu, a ne kao u miloj nam otadzbini..... |
|
| Back to top |
|
 |
Stole Civil Junior
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 7:30 pm Post subject: |
|
|
Cao svima,
Janko nisi u pravu,ja sam iz NEMACKE "Stuttgart" i dobio sam
Nemacko Drzavljanstvo a takodje imam i SCG-drzavljanstvo.
Kada dobijete resenje od Saveznog Ministarstva Unutrasnjih Poslova,
"Obrazlozenje" i ako ste odbijeni,tim resenjem odete u opstinu gde zivite i predate ga prevedeno na nemackom ,ali treba da imate saglasnost te Drzave da sa njihove strane je sve OK.(ZUSAGE)
ZNACI: Treba prvo proveriti da li vam oni daju njihov OK,(saglasnost)
onda predati za ispis u SCG.
Nemacka daje 2 godine vremena ako se dobije saglasnost,da
imse prilozi pozitivan ili negativan odgovor.
VAZNO:Predajte sve dole preko vase rodbine sa Ovlascenjem.
2000 godine sam platio oko 200,-Maraka a u konzulatu
su mi trazili oko 2500.- Maraka.
U to vreme sam imao punih 27 godina.(sada 31)
Nemacka vojska je do 27.god. |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Wed Mar 23, 2005 7:37 pm Post subject: |
|
|
Rezultati prvog dana ankete "Ispis potreban ili ne?"
Drzave koje dopustaju dvojno drzavljanstvo, ne traze ispis iz SCG drzavljanstva niti regulisani vojni rok:
Francuska
Irska
UK
USA
Slovenija
[Napomena1: Izgleda se zakon u Sloveniji promenio skoro - mozda zbog ulaska u EU. Pre par godina je zahtevan ispis L.L. - da li bi mogao da se raspitas o ovom?]
Drzave koje traze ispis i pitaju da li je vojni rok odsluzen:
Nemacka
Ceska
[Napomena2: Ceska zahteva ispis iz SCG drzavljanstva ali izdaje Cesko drzavljanstvo posle molbe za izuzece iz zakona zbog vanrednih uslova]
[Napomena3: BREAKING NEWS Nemacka isto dozvoljava dvojno drzavljanstvo ako je iz drugog drzavljanstva ne moze ispisati]
Drzave koje ne izdaju drzavljanstvo bez ispisanog SCG drzavljanstva:
Nijedna drzava [koja je spomenuta do sada u anketi]
Drzave za koje do sada nismo culi:
Italija
Austrija
Australija
itd.
Javite ako imate jos koju informaciju o ovome. |
|
| Back to top |
|
 |
nebojsa kao gost Guest
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 9:30 pm Post subject: austrija isto kao nemacka |
|
|
nije vazno dali je pozitivan ili negativan ispis.
pozdrav |
|
| Back to top |
|
 |
Janko Perač sudova
|
Posted: Wed Mar 23, 2005 10:54 pm Post subject: |
|
|
Zdravo
Stole 100% si u pravu. Ja sam upravo u toj prozeduri a moram jos da cekam.
| Stole wrote: | VAZNO:Predajte sve dole preko vase rodbine sa Ovlascenjem.
2000 godine sam platio oko 200,-Maraka a u konzulatu
su mi trazili oko 2500.- Maraka. |
Prosle godine je dole kostalo okolo 10 000 din.
Konzulat bi ukupno kostao 1700 ?
Ima i u Arhivi informacija o ovome.
| Stole wrote: | | Nemacka vojska je do 27.god. |
ja sam cuo do 25 god.
pozdrav Janko |
|
| Back to top |
|
 |
L.L. Civil Junior
|
Posted: Thu Mar 24, 2005 2:07 pm Post subject: Ispis |
|
|
Tačno je da u Sloveniji po zakonu o dr?avljanstvu pod odredjenim uslovima prilikom naturalizacije tra?e ispis iz dr?avljanstva druge dr?ave mada u većini slučajeva nije potreban ispis. Takodje ako ne mo?e da se dobije iz opravdanih razloga ispis iz dr?avljanstva onda je dovoljno da se da izjava da se kao odričeš dr?avjlanstva druge dr?ave mada nisam siguran koliko je to u suštini va?eće recimo u samoj SCG ili nekoj drugoj zemlji. U mom slučaju mi nisu tra?ili nikakav ispis iz dr?avljanstva SCG niti su me išta pitali za slu?enje vojske u SCG. Takodje u medjuvremenu je u Sloveniji slu?enje vojnog roka ukinuto tj. tačnije na dobrovoljnoj je osnovi. Ko hoće mo?e da ide u vojsku i traje tri meseca a ko neće ne ide... Ako nekoga zanima detaljnije zakon o dr?avljanstvu Slovenije ili neki drugi zakoni mo?e da poseti sledeći sajt.
http://www.dz-rs.si/si/aktualno/spremljanje_zakonodaje/sprejeti_zakoni/sprejeti_zakoni.html |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Fri Mar 25, 2005 6:38 am Post subject: Re: Ispis |
|
|
| L.L. wrote: | Tačno je da u Sloveniji po zakonu o dr?avljanstvu pod odredjenim uslovima prilikom naturalizacije tra?e ispis iz dr?avljanstva druge dr?ave mada u većini slučajeva nije potreban ispis. ... U mom slučaju mi nisu tra?ili nikakav ispis iz dr?avljanstva SCG niti su me išta pitali za slu?enje vojske u SCG. ... Ako nekoga zanima detaljnije zakon o dr?avljanstvu Slovenije ili neki drugi zakoni mo?e da poseti sledeći sajt.
http://www.dz-rs.si/si/aktualno/spremljanje_zakonodaje/sprejeti_zakoni/sprejeti_zakoni.html |
Hvala L.L. Uskoro ce mo objaviti listu drzava i njihovih zakona, a u medjuvremenu javite nam ako znate o zemljama o kojima nismo do sada culi. |
|
| Back to top |
|
 |
Monty Civil Junior
|
Posted: Fri Mar 25, 2005 10:38 am Post subject: Italia |
|
|
Koliko znam, ni Italijani ne traze ispis iz naaseg drzavljanstva da bi se dobilo njihovo, tj. dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo. Takodje je u CG. Mozes da imas i drugo drzavljanstvo. Po nasem zakonu o drzavljanstvu, ako se ne varam, prvo si drzavljanin drzave clanice pa tek onda drzavne zajednice, pa znaci da prvo vazi zakon drzave clanice. Ovdje jedino traze potvrdu odozdo da nisi osudjivan i da nemas nikakvu krivicnu prijavu ! |
|
| Back to top |
|
 |
|