| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Komsijinakrava Civil Junior
|
Posted: Mon Aug 25, 2008 1:08 pm Post subject: Put u Srbiju posle - "ne odobravanja boravka u inostran |
|
|
Postovani znalci sa DVO foruma,
Molim vas za savet i misljenje povodom eventualnog odlaska za Srbiju za Novogodisnje praznike.
- Otisao 2004-te (posle odlaganja na godinu dana 2003-ce)
- 4 godine se nisam javljao nikom tamo u VO mada su slali pozive koje je keva uzimala.
- 2008-e poslao zahtev za odobrenje boravka preko konzulata u NY koji je odbijen
- Zvao lokalni VO koji je potvrdio da su dobili upit od generalstaba o mom reguliisanju VO i odgovorili negativno - zato to resenje o odbijanju,
ali tvrde da nema nikakva krivicna prijava za mnom i da ja treba samo da dodjem da se mi "lepo dogovorimo".
E sad, iz vaseg iskustva, da li je meni bezbedno da dolazim u Srbiju posle 5 godina sa 32. Hoce li me neko na aerodromu vec skinuti i strpati u zatvor
(posto ne verujem bas da moj VO zna ista o krivicnoj prijavi, oni koliko ja znam pokrecu prekrsajnu prijavu).
Ljudi iz mog lokalnog VO tvrde da se to ne radi vec 2-3 god. ali znaju za slucajeve kad je narodna milicija "slucajno" upadala u porodicne kuce regruta u poseti iz inostransta i hapsila.
LM, u slucaju da nema krivicne prijave za mnom (da to uspem nekako da proverim u MUP-u - kakve su sanse da dozivim neke neprijatnosti?
I u sucaju da me privedu - sta se desava? Jel ti uzmu pasos, bace u tamnicu i progutaju kljuc ili te privedu pa puste?
Hvala svima unapred! |
|
| Back to top |
|
 |
Administrator Načelnik Generalštaba

|
Posted: Mon Aug 25, 2008 2:01 pm Post subject: |
|
|
Caos,
ako ides dole obavezno proveri da li postoji poternica za tobom, tj. da li si u centralnom kompjuteru (krivicna prijava i poternica nisu isto). Znaci, na granici te hapse samo ako si u komputeru, tj. ako postoji poternica za tobom.
Sve ostalo je na rizik, moguce je da te komsije prijave, a moguce je da te i ubace u kompjuter dok god si dole (ovo je mala verovatnoca ali...).
Mnogi ljudi koji su u istoj situaciji odlaze dole kad se uvere da ne postoji poternica, ali i dalje je na rizik.
Ako te privedu, civilni sud postupa po krivicnoj prijavi. To sada vec zavisi od sudije do sudjie i od mesta do mesta. Po mom iskustvu, sto je juznije, vise vole da se igraju vlasti. Znaci, moze da bude ali ne mora.
Poz i javni kako si prosao ako ides dole! |
|
| Back to top |
|
 |
Komsijinakrava Civil Junior
|
Posted: Mon Aug 25, 2008 3:05 pm Post subject: |
|
|
Aha, odlicno pojasnjenje!
Ja sam mislio da je poternica automatski rezultat krivicne prijave, al izgleda da je to tek sledaci korak sudskog organa
Imam drugara na aerodromu koji mozda zna nekog ko moze da pogleda da li sam u sistemu i to je najbolje sto imam.
Iz citanja drugih iskustava to je jedini nacin jel da? Nema legitimog nacina da se sazna da li za tobom postoji poternica.
Pozz! |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Wed Aug 27, 2008 1:35 pm Post subject: |
|
|
Da, zavisi od slucaja do slucaja, ali po nasim iskustvima poternicu izdaju makar godinu dana posle podnosenja krvivicne prijave.
Mislim da je moguce da se unajmi advokat da proveri da li postoji poternica, ali mislim da je bolje ako mozes da proveris to preko prijatelja ili rodjaka. U sustini, to je centralna databaza, tako da nema veze da li se proverava na aerodromu ili bilo gde u Srbiji.
Poz |
|
| Back to top |
|
 |
boban Perač sudova
|
Posted: Tue Sep 23, 2008 7:13 am Post subject: |
|
|
Evo ja sam upravo dosao juce iz Srbije.Sve sam detaljno proverio kako tu pise i odvazio sam se ovde godine u martu da odem posle 12 godina.Bas mi se usladilo pa sam bio vec 4 puta ove godine.Imam 30 punih i nikada nisam tarzio odobrenje niti sam se javljao u konzulat.Redovno mi i dalje salju pozive i kuci i preko konzulata.Cak mi je i policija dolazila da provere adresu kuci.
Ali kako rekoh bez problema sam bio vec 4 puta.Na granici su mi par puta uzimali pasos na proveru ali nisu nasli nista.
Znaci proveri dobro dali te ima u kompu.
P.S. sad mi krivo sto nisam isao ranije....
I jos ovo: proverio sam da me nema u kompu i imam napismeno od suda da nisam pod istragom.To bi trebalo proveravati cesce na par meseci.Ali advokat mi je rekao da nema zime dok ne dodje kuci pismo od okruznog suda.Tada i prestaju da dolaze redovni pozivi i mozete ocekivati posle neodaziva na sud da izadje krivicna i poternica.
Znaci proverite i stegnite m... udahnite duboko i kuci.
U mom slucaju ispao sam glup sto nisam isao sve ove godine.Bar posle Milosevica. |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Tue Sep 23, 2008 1:41 pm Post subject: |
|
|
Hvala za iskustvo! Mogu misliti kakav je osecaj biti kuci posle 12 godina!
Poz |
|
| Back to top |
|
 |
boban Perač sudova
|
Posted: Sun Mar 08, 2009 9:46 pm Post subject: |
|
|
| Juce mi javila majka da mi dolazilo neko resenje iz vojnog odseka(ne poziv vec resnje) ali ona nije htela da primi.Za neki dan punim 31 godinu nikad nisam primao pozive niti imao odobrenje za boravak.Tek prosle godine sam se odvazio da idem kuci posle 12 godina.I bio sam vec 4 puta.Nisam imao nikakvih problema.Zna li neko o kakvom se resenju moze raditi? |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Wed Mar 25, 2009 7:43 pm Post subject: |
|
|
Hm, nemam pojma kakvo resenje bi moglo da bude. Mozda tvoji mogu da se raspitaju u sudu...
Poz |
|
| Back to top |
|
 |
boban Perač sudova
|
Posted: Thu May 21, 2009 7:19 am Post subject: |
|
|
Evo juce sam dobio i preko konzulata obavestenje da dodjem da podignem navodim "Obavestavamo Vas da smo u vezi sa regulisanjem Vase vojne obaveze, od nadleznih organa dobili dokument koji bi trebalo da Vam urucimo."
Do sada je uvek pisalo vojni poziv......
Inace o onom resenju nisu hteli mojima da kazu u odseku nego kao moram ja licno.... |
|
| Back to top |
|
 |
boban Perač sudova
|
Posted: Sun May 31, 2009 10:02 am Post subject: |
|
|
| Pozdrav svima.Konacno sam uspeo da saznam o cemu se radi.Produzena mi je vojna obaveza do 35.-te godine.Mada nisam nikad trazio odlaganje... |
|
| Back to top |
|
 |
|